4 pasi pentru a “seta” masina pentru perioada calda a anului

Venirea primăverii aduce în termometre temperaturi pozitive și noi condiții de trafic pe drumuri pentru care trebuie să pregătim mașina. Urmând pașii descriși mai jos, investind puțin timp și bani, te vei putea bucura în siguranță de drumurile pe care le vei parcurge.

1.Acasă – Scoate din mașină dotarea pe timp de iarnă și o depozitează în altă parte (garaj,balcon). Aici este de vorba de cabluri pentru remorcare, lanțuri antiderapante pentru roți , cabluri de curent, pătură, lanternă, racletă, lopată, spray pentru dezghețarea parbrizului ș.a.m.d. Pe lângă faptul că vei câștiga spațiu și ordine în interiorul mașinii, vei îndeplini o cerință pentru un condus economic  , deoarece nu trebuie să uiți  că fiecare 100 de kilograme în plus transportate inutil aduc un consum suplimentar de combustibil de 0.7 litri.

2.Spălătorie auto – Du mașina la o spălătorie auto și asigură-te că spălarea temeinică a mașinii, mai ales în partea inferioară, duce la îndepărtarea tuturor substanțelor potențial corozive care au fost folosite la deszăpezire și care s-au depus pe caroserie. La final poți aplica o ceară de protecție a vopselei. Nu uita de interior: un interior curat și aranjat îți va spori apetitul pentru condus.

3.Vulcanizare – Înlocuiește anvelopele de iarnă cu cele de vară. Alegerea anvelopelor se face în funcție de temperatura exterioară : 7° C  reprezintă temperatura de demarcație dintre anvelopele de vară (peste) și cele de iarnă (sub). Nu se recomandă păstrarea anvelopelor de iarnă, deoarece sunt mai zgomotoase, se uzează prematur, crește consumul de combustibil și, după cum se vede în infograficul de mai jos , crește distanța de frânare (implicit și riscul unui accident).

Distanta de franare in functie de anvelope si temperatura exterioara

4. Service auto – Programează mașina pentru o verificare generală rapidă, chiar dacă mai ai timp pentru revizia tehnică periodică, în care o persoană calificată să facă o evaluare a stării mașinii, să identifice problemele potențiale sau deja apărute. Evaluarea îți va permite să iei măsuri de întreținere și reparație corespunzătoare. Ce anume intră în verificare:

  • Sistem electric – baterie, contacte, lumini
  • Sistem de rulare și direcție – rulmenți, bucșe, pivoți, articulații, burdufuri
  • Sistem de frânare – plăcuțe, discuri
  • Lichide mașină – lichid de frână, servodirecţie, ulei de motor, ulei la cutia de viteze, lichid de parbriz de vară (dacă ți-a rămas lichid de parbriz de iarnă, nu este necesar să-l schimbi, poți să-l lași până se consumă tot)
  • Ștergătoare
  • Sistem de climatizare – atenție sporită! – funcționare, igienizare (îl vei folosi des în perioada următoare!)

Urmează acești 4 pași pentru a avea o mașină pregătită pentru sezonul cald și te vei putea bucură fără griji de plăcerea condusului, prin peisaje minunate, pline de viață.

Drumuri sigure și călătorii placute!