Ce este examenul medical pentru obținerea permisului auto

Examenul medical are ca finalitate fișa medicală ce atestă că solicitantul pentru permisul de conducere este apt atât din punct de vedere fizic, cât și psihic să conducă un autovehicul pe drumurile publice din România și constă în mai multe examinări medicale multidisciplinare efectuate în cabinete specializate, avizate de către Ministerul Sănătății.

După cum am arătat în postarea legată de fișa medicală, acest examen este obligatoriu pentru cei ce doresc să obțină pentru prima dată un carnet de conducere, pentru cei ce doresc prelungirea sau preschimbarea carnetului și pentru cei cu carnete suspendate sau anulate.

Consultațiile medicale necesare obținerii/reînnoirii permisului auto acoperă un număr de 6 specialități după cum urmează:

Medicină internă

Evaluarea efectuată de către medicul internist cuprinde anamneză, examenul clinic general. În funcție de cele constatate și de conținutul adeverinței eliberate de medicul de familie este posibil să vă fie recomandat un set de analize de laborator (de exemplu glicemie), în vederea depistării și monitorizării anumitor afecțiuni cronice a căror evoluție pot reprezenta un pericol în cazul conducătorilor auto. În anumite situații, medicul poate solicita efectuarea suplimentară a unei electrocardiograme, ecografii abdominale sau al altor investigații paraclinice specifice după caz. Toate investigațiile suplimentare recomandate vor fi achitate separat.

Persoanele care suferă de afecțiuni cardiace care pot evolua cu infarct miocardic acut (angină instabilă, tulburări de ritm cardiac) nu pot beneficia de reînnoirea fișei pentru permis auto datorită riscului pe care îl reprezintă atunci când șofează.

ORL

Consultul ORL are ca scop stabilirea capacității de reacție în timp util a conducătorului auto la stimulii acustici întâlniți în mod frecvent în trafic așa cum este cazul semnalelor acustice emise de către ambulanțe, pompieri, șoferii participanți la trafic, agenții de circulație rutieră sau defecțiuni tehnice ale autovehiculului care necesită oprire și remediere imediată.

Oftalmologie

Examinarea oftalmologică verifică acuitatea vizuală (și măsurarea dioptriilor dacă este necesar), vederea binoculară, echilibrul oculomotor, testează simțul cromatic și examinează fundul de ochi. 

Obiectivul consultului medicului oftalmolog constă în depistarea patologiilor care pot cauza scăderea acuitatii vizuale în condiții reduse de lumina, al bolilor cu evoluție cronică ce pot afecta calitatea vederii (glaucom, diabet zaharat) și al celor care necesită corecție chirurgicală sau prin intermediul dispozitivelor medicale (lentile de contact, ochelari).

„Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi.
În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puțin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puțin 50 de grade la stânga și la dreapta și de 20 de grade ascendent și descendent. Nu trebuie să existe deficiențe pe o rază de 20 de grade față de axul central.
Atunci când se detectează sau se declară o afecțiune oculară evolutivă, se pot emite sau reînnoi permise de conducere, cu condiția ca solicitantul să efectueze unele examene periodice în cadrul unei unități de asistență medicală autorizate.”

Ortopedie – Traumatologie

Evaluarea de către medicul ortoped are ca scop identificarea condițiilor invalidante care ar putea afecta capacitatea de a conduce un autovehicul. La nevoie medicul specialist poate solicita realizarea de investigații imagistice suplimentare în vederea reînnoirii permisului expirat. Aceste investigații suplimentare vor fi achitate separate.

Legislația actuală contraindică reînnoirea fișelor de permis auto la persoanele care prezintă afecțiuni invalidante ale aparatului locomotor indiferent de modul de producere al acestora: fracturi cu vindecare vicioasă, amputații chirurgicale, anomalii congenitale scheletale.

Neurologie

Consultul neurologic se efectuează în scopul depistării paraliziilor de nervi periferici sau cranieni, atrofiilor musculare, determinării capacității de reacție și de coordonare a mișcărilor, al infirmării paraliziilor de nervi periferici sau cranieni, atrofiilor musculare, . Evaluarea completă cuprinde examinarea poziției statice, mersului și echilibrului, reflexelor osteo-tendinoase și a celor cutanate și a coordonării mișcărilor.

Evaluarea vorbirii este efectuată pentru depistarea tulburărilor afazice și a celor de exprimare, manifestări care pot fi prezente în cazul accidentelor vasculare cerebrale, al patologiilor neurodegenerative sau de tip infecțios sau tumoral ale sistemului nervos central.

Psihiatrie

Examinarea psihiatrică are că principal scop evaluarea capacităților cognitive (gândire, logică a acțiunilor, percepție, memorie) și a celor integrative (atenție, emotivitate, motivație personală și structura atitudinal valorică) a persoanei care schimbă permisul auto. În urmă examenului psihiatric este determinat gradul de maturitate al aplicantului pentru permis auto, dezvoltarea psihoconstitutionala și gradul de psihorelationare al acesteia (sociabilitate, modul de raportare la cei din jur, simțul civic).