Ce este și cum obții fișa medicală pentru permisul de conducere auto

Ce este fișa medicală pentru permisul auto?

 
Fișa medicală necesară pentru obținerea permisului de conducere este un act eliberat de o unitate medicală autorizată de Ministerul Sănătății care atestă dacă solicitanții de permis sunt apți din punct de vedere fizic și psihic pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice din România. 
 
Este obligatorie pentru cei ce doresc să obțină pentru prima dată un carnet de conducere, pentru cei ce doresc prelungirea sau preschimbarea carnetului și pentru cei cu carnete suspendate sau anulate.
 
Nu este obligatorie pentru cei ce dețin un carnet de conducere valabil și solicită un duplicat al acestuia in cazul furtului, pierderii sau distrugerii sau schimbării numelui posesorului.

De unde se obține fișa medicală pentru permisul auto?

 
Cum am indicat înainte, unități medicale acreditate de către Ministerul Sănătății pot efectua vizite medicale pentru emiterea de fișe medicale, iar lista acestora o gășiți si pe paginile acestui site în care sunt descriși pașii pentru preschimbarea carnetului auto – PRESCHIMBARE PERMIS AUTO EXPIRAT .
Multe școli auto vă pot oferi informații despre un centru medical cu care colaborează. La alegerea acestuia trebuie să verificați dacă sunt disponibile toate examinarile medicale cerute sau trebuie să mergeți și la un alt centru, lucru ce duce la mai mult timp propriu irosit. 

Ce valabilitate are fișa medicală ?

 

Fișa medicală pentru permisul de conducere este valabilă timp de un an. Legislația precedentă prevedea că fișa medicală necesară pentru obținerea permisului auto era valabilă timp de șase luni. După publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.428/2019 termenul de valabilitate a crescut la un an.

Ce acte sunt necesare ?


  • Buletin / Carte de identitate;

  • Fişa de şcolarizare – dacă este cazul;

  • Adeverinţă din partea medicului de familie. Aceasta trebuie să conţină menţiunea că cel care solicită fişa este apt pentru a conduce. Dacă nu este stipulat ultimul detaliu, pe adeverinţă trebuie să existe parafa din partea medicului de familie pe fişa pentru permis auto la punctul B, în situaţia în care pacientul figurează cu boli cronice;

  • Specificaţii legate de ochelarii de vedere – în cazul în care aceştia există;

  • Cei care suferă de diabet vor prezenta şi o scrisoare medicală, din partea medicului diabetolog, în care sunt trecute diagnosticul, tratamentul, precum şi confirmarea că solicitantul este apt să conducă.

Ce consultații medicale sunt necesare pentru eliberarea fișei medicale auto ?

Pentru a obține fișa medicală auto este necesară efectuarea examinărilor medicale la următoarele specialități:
• Oftalmologie
• ORL
• Ortopedie
• Medicină internă
• Neurologie
• Psihiatrie
• Pneumologie (doar pentru grupa II – conducători auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E
• Aviz psihologic (școlarizare auto)

Când se eliberează fișa medicală auto?

Eliberarea fișei medicale auto se face pe loc, după finalizarea examinărilor medicale. Toate consultațiile se fac în aceeași zi.
Nu se recoltează probe biologice, nu se efectuează radiografie pulmonară, se fac doar investigațiile strict necesare obținerii fișei medicale pentru permisul auto.

Afla unde poti sa-ti faci vizita medicala in judetul tau