DISTANȚA DE FRÂNARE. DEFINIȚIE ȘI FACTORI DE INFLUENȚĂ

Adaptarea la condițiile de drum în cazul unui șofat preventiv și sigur se realizează și prin aprecierea corectă a distanței optime de frânare, distanță care permite oprirea completă a autovehicului înainte de a intra în coliziune cu un obstacol.

Ce este distanța de frânare?

Distanța de frânare este drumul parcurs de mașină din clipa în care șoferul calcă pedala de frână și până când mașina se oprește complet. Premergător parcurgerii acestei distanțe, mașina parcurge distanța de reacție, adică drumul din clipa în care șoferul detectează un obstacol în calea deplasării și clipa în care acesta acționează pedala de frână. 

Suma celor două distanțe formează distanță de oprire.

DISTANȚA TOTALĂ DE OPRIRE = DISTANȚA DE REACȚIE + DISTANȚA DE FRÂNARE

Se observă că pentru a evita un accident rutier trebuie ca distanța de oprire să fie mai mică decât distanța până la obstacol.

Factori de influență a distanței de reacție

Țîn de starea fizică și psihică a conducătorului auto și determină timpul de reacție al acestuia: cu cât timpul de reacție este mai mic, cu atât de mult scade distanța de reacție, implicit și cea de oprire.

Starea generală de sănătate a șoferului este verificată în momentul în care acesta aplică pentru obținerea permisului și apoi periodic, printr-un examen medical care constă în mai multe examinări medicale multidisciplinare efectuate în cabinete specializate, avizate de către Ministerul Sănătății. 

La urcarea la volan, starea de moment a șoferului este influențată de :

  • starea de oboseală
  • nivelul factorilor externi de stres (muzică necorespunzătoare, lumini din interiorul sau exteriorul habitaclului, discuții deranjante cu pasagerii)
  • consumul de alcool sau alte substanțe interzise

Factori de influență a distanței de frânare

Mai jos se găsește un tabel care arată corelația dintre viteza de deplasare a mașinii și starea carosabilului și cu ajutorul căruia putem aprecia distanța sigură care trebuie păstrată față de mașina din față.

Țin de starea tehnică a mașinii și de starea drumului pe care se desfășoară deplasarea. 

Factori ce țin de mașină 

  • viteza de deplasare
  • gabaritul mașinii și distribuția încărcăturii
  • starea sistemului de frânare
  • tipul și gradul de uzură al anvelopelor

 

Factori ce țin de starea drumului

  • determină coeficientul de frecare dintre roți și sol

Regula celor două secunde

Dincolo de aceste informații trebuie să știi că, atunci când te afli în trafic, mai există o modalitate prin care poți afla dacă ai suficient spațiu de frânare și, implicit, poți preîntâmpina producerea unui accident. 

Este vorba despre „regula celor două secunde”. Aceasta spune că, atunci când mașina din fața ta trece prin dreptul unui reper (un copac, un stâlp, un indicator sau orice alt punct fix), va trebui să începi să numeri 1001, 1002, ceea ce înseamnă că vei trece prin dreptul aceluiași reper după două secunde. Dacă îl depăşești înainte să termini de numărat, înseamnă că trebuie să te îndepărtezi mai mult de vehiculul dinaintea ta.

Dar, de ce două secunde? Ei bine, specialiștii spun că timpul de reacție al unui om normal, apt, odihnit și care nu se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise este de aproximativ o secundă și jumătate. Un astfel de șofer are nevoie de 0,75 secunde pentru a percepe ceea ce se întâmplă din clipa în care cel din mașina din față apasă pedala de frână și se aprinde stopul. Apoi, din momentul în care cel din spate a văzut stopul aprins al mașinii din față și până când frânează el mai are nevoie de 0,75 secunde.