Cum alegem o scoala auto pentru permis de conducere

Un pas important în obținerea facilă a permisului de conducere auto este alegerea unei școli auto care printr-un instructor profesionist să îndrume cu răbdare și tact primi pași ai viitorului conducător auto. Modul în care sunt deprinse abilitățile necesare pentru conducerea unui autovehicul, precum și bagajul de cunoștințe dobândit în timpul lecțiilor teoretice și practice determină comportamentul viitor pe șosea al cursantului.

Secretul reușitei – o școală de șoferi profesionistă

Această alegere nu trebuie să se rezume doar la prețul cerut pentru orele de condus și teorie, ci trebuie luați în considerare mai mulți factori :

  1. Parcul de mașini deținut de către școala de șoferi permite sau nu alegerea unei mașini pentru învățare cu caracteristici funcționale și dinamice apropiate cu viitoare mașină condusă de cursant după obținerea permisului. Cu cât parcul cuprinde mai multe tipuri de mașini, cu motoare pe benzină sau diesel (mai nou și electrice), cu transmisie manuală sau automată, cu atât alegerea va fi mai ușoară.

2. Baza materială pentru orele de teorie adecvată este mediul propice pentru însușirea și aprofundarea cunoștințelor de legislație, mecanică, prim ajutor s.a. care o dată învățate, puțin se vor mai schimba de-a lungul timpului. Aici se aplică vorba: ” o dată și bine”. Clasele de studiu atrăgătoare, luminoase, cu panouri și modele cu aspect curat și îngrijit vor fi elemente de bază in învățarea cu plăcere și rapidă a tuturor noțiunilor.

3. Accesibilitatea la sălile de curs și flexibilitatea programului practic sunt alți factori de luat în seamă din punct de vedere al timpului necesar urmării unei școli de șoferi. O școală cu săli de curs teoretic prea departe de locuința cursantului înseamnă într-un oraș mare chiar și ore pierdute în trafic, iar un program rigid, la fel, poate duce la pierderi de timp.

4. Notorietatea școlii se poate afla din mediul online sau pe baza experienței unor cunoscuți și se poate traduce cel mai bine prin gradul de promovabilitate al cursanților înscriși la respectiva școală. În fiecare an Direcția Regim Permise Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) publică rezultatele obținute de toate școlile și instructorii auto din România pentru anul precedent. Pentru anul 2020 le găsiți si pe acest site AICI . 

5. Instructorul auto joacă rolul principal în formarea comportamentului la volan al viitorului șofer. Acesta trebuie să fie autorizat special de către Ministerul Transporturilor pentru activitatea de instruire desfășurată și să aibă calități de bun îndrumător în tainele condusului: calm, înțelegător, sociabil, bun comunicator și cu multă răbdare. Cea mai bună cale de a vedea aceste calități este o întâlnire scurtă cu instructorul ales față în față.

CONCLUZII

Oferta din mediul online și realitate pentru cursuri de conducere este mare, se găsește pretutindeni, dar cu puțină răbdare, ținând cont și de cele amintite mai sus, se poate alege o școală auto care să permită obținerea carnetului de șofer printr-o experiență pozitivă.